keskiviikko 20. marraskuuta 2013

9.-11. viikko: kipsimallien piirustus ja sommittelu, Igor Baranov                                  

Haasteita riitti tälläkin kurssilla. Aamupäivät piirrettiin lyijykynällä Davidin kipsipään palasia. Sehän nyt alkaa jo tulla tutuksi vaikka näköiskuvien piirtäminen ei edelleenkään ole helppoa. Kuvien sävyttäminen kynällä kolmiuloitteiseksi alkaa vähitellen sujumaan ja on kivaa. 


Iltapäivän tehtävä olikin sitten varsinainen haaste. Vapaa sommittelutehtävä, aiheena kreikkalainen mytologia. Ensin piti tehdä lukuisia ihan pieniä sarjakuvamaisia, mustavalkoisia luonnoksia, joista sitten opettaja valitsi mielenkiintoisimman. Siitä tehtiin vain hiukan isompia luonnoksia. Kun niistä löytyi riittävän mielenkiintoinen, tehtiin se isommassa koossa ja lopulta siirrettiin ruutuviivoituksen avulla lopulliselle paperille. Tämä paperi maalattiin yhdellä akryylivärillä (esim. raw umber) ja valkoisella. Tavoitteena paitsi mielenkiintoinen työ ja sommittelu, myös realististen ihmisfiguurien harjoittelu. 

Minun ihmisfiguurini olivat luonnoksissa niin kaukana totuudesta, että opettaja innostui ne nähtyään piirtämään mitä kummallisempia hahmoja. Kehotti minua katsomaan Roussean töistä hänen ihmishahmojaan: jospa tekisin jotain sellaista. Olikohan se vitsi vai unohtiko koko asian, kun alkoi sitten minultakin vaatimaan realistisia kuvia. Vähän vaikeetahan se oli, kun en ole ihmisiä piirtänyt eikä ollut minkäänlaista mallia. Siis keksiä nuo hahmot omasta päästä. Sekös sai minut kauhun valtaan. Kaksi viikkoa hermoilin niin, että kouluun lähtö oli suorastaan vastenmielistä. 


Vaan turhaanpa olin panikoinut: jos ei kerran osaa, niin opettaja piirtää. 
Niin yksinkertaista ja helppoa, "no hätä". Aatamin onnistuin kyllä itse piirtämään, mutta kun en ollut Eevaa ehtinyt vielä tarkentamaan, opettaja pyyhki sen pois ja piirsi tilalle kokonaan uuden. Vasta maalausvaiheessa ymmärsin minäkin, pakon sanelemana, hankkia mallit. Niin, sain siis opettajalta luvan käyttää jotain Raamatun kertomusta, kun sanoin, että kreikkalainen mytologia on minulle niin vieras.  Niinpä valitsin aihheksi: "Paratiisista karkoitus". Ja lopputulos näyttää tältä.




Keväällä sama homma uudestaan, mutta jatkamme värilliseen kuvaan asti.

Tässä myös elämäni ensimmäiset croquis (krokii) työt. Ne tehdään luonnosmaisesti, nopeasti, elävästä mallista, aikaa 5-10 min per kuva





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti