sunnuntai 16. helmikuuta 2014


18.-19. viikot: Muotokuvan piirustus ja maalaus, Evgene Zubov

Nyt olikin tuttu opettaja viime kesän kesäkoulusta. Tosin opettaja oli kokenut muodonmuutoksen ja vaihtanut länsimaalaisen lookin. Oikein mukava opettaja. Opettajalla oli erinomaiset opetustaidot. Ensimmäistä kertaa saatiin selkeitä ohjeita jo ennen tehtävään ryhtymistä, lähes reseptikirjan tyyliin. Ne olivat "Zubovin salaisuuksia". Eri asia sitten oli, osasiko niitä ohjeita noudattaa.

Päivä aloitettiin tunnin kestävällä aamuvoimistelulla: nopeata krokiita noin 10 min jaksoissa. Tässä elämäni ensimmäiset alastonmalli-krokiit ja tällä kertaa kiinalaisella tussilla tehtynä.
Aamupäivällä piirrettiin muotokuvaa elävästä mallista kuten syksyn viimeisellä kurssillakin.  Uutena haastena oli, että tehtiinkin samalle paperille kaksi piirrosta samasta mallista, kahdesta eri suunnasta. Tavoitteena tietenkin oli, että piirroksista näkisi, että ne ovat samasta henkilöstä. Muotokuvan piirtämisen haasteen jo kokeneena tuntui tämäkin tavoite etukäteen melko uskomattomalta toteuttaa, vaan saan olla melko tyytyväinen lopputulokseen.

Iltapäivällä maalattiin samasta mallista muotokuvaa. Tämä oli nyt sitten toinen kerta muotokuvan maalausta. Ensimmäinenhän oli ottanut tosi lujille, mutta nyt oli onneksi jo vähän helpompaa.

Opettaja tykästyi luonnokseeni, joka oli nopea veto. Mutta eihän sellaiseen pysty tarkassa maalaamisessa. Ja se tuli nyt taas kerran testattua, että kasvoja on aivan turha yrittää tehdä palettiveitsellä.  Muistaisinkohan ensi kerralla?
Ensimmäinen opettaja, joka antoi meille lähes täyden päätösvallan. Jos häneltä kysyi, mitenhän tämä asia kannattaisi tehdä: tee niin kuin parhaaksi näet. Sinä olet tämän maalauksen "isäntä".  Vähän vaikeatahan siihen oli äkikseltään sopeutua, kun oli juuri oppinut, ettei kannata eikä uskalla tehdä mitään kysymättä ensin opettajalta.
2 kommenttia:

  1. Susta alkaa tulla ihan muotokuvamaalari. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sellaisia tässä koulussa näköjään leivotaankin ja lisäksi asetelmamaalareita. paljon on harjoiteltu muotokuvaa, pääkallosta aloittaen eikä loppua vielä näy

      Poista