tiistai 1. lokakuuta 2013

4.-5. viikko, asetelmapiirustus ja maalaus, Olga Denisenko


Minun Juhlaviikot!!  Olgan olin tavannut jo kahdella lyhytkurssilla aiemmin ja hän tunsi siten työskentelytapani entuudestaan ja ihanasti tuki omalla tielläni eteenpäin siitä, missä jo olin.  Olin ottanut pienen pohjan niin kuin olin oppinut aloittelijoille kuuluvan. "Miten ihmeessä luulet voivasi maalata noin pieneen pohjaan. Sinähän olet niin tempperamenttinen maalari. Hanki iso pohja!" Ei muuta kuin kauppaan ja jouduinkin sitten teetättämään sopivan pohjan.  

Hieman jännitin, miten Olga suhtautuu palettiveitsiin, mutta nopsana tyttönä ehdin peittää lähes koko pohjan palettiveitsellä ennen kuin Olga ehti luokseni ensimmäistä kertaa. Kyllä hän näytti ensin hämmästyvän ja totesi lopulta: "Sinähän olet maalari".  Ja ihme juttu: sain luvan jatkaa palettiveitsellä. Onni ja autuus. Kyllä nautin maalaamisesta näinä viikkoina.Sain joka kerta opettajan käydessä palautetta kauniista väreistäni. "Värit sinä kyllä näet ja hallitset, en voi lakata sitä mainitsemasta" (mitenhän ne muut asiat...). Tässähän nämä sitten ovat: malli ja valmis työ.
Työskentelyn tavoitteena oli kolmiulotteisuuden löytäminen niin tilaan kuin erilaisiin muotoihin. Ensin lyijykynällä piirtäen ja sävyttäen ja sitten värisävyillä maalaten. Ja lisäksi eri materiaalien tuntu.Kyllä tuntui oudolta ajatus, että pelkällä lyijykynällä pitäisi saada kaikki sävyerot (periaatteessa kaikki nähdyt väritkin) tehtyä, mutta niin ne vain vähitellen alkoivat rakentumaan. Toisen viikon alussa alkoi meistä useammastakin jo tuntumaan, että tämähän alkaa olla valmis. Minäkin ottelin työstäni jo kuvat siinä toivossa...   Vaan ei muuta kuin edelleen työstämään laskoksia. Laskoksia, jotka edellisenä päivänä olivat jo olleet hyvät.


Meinasi jo alkaa hermostuttamaan tuo pikkutarkka nyhjääminen.  Olisihan se muuten mennyt, mutta kun ei todellakaan enää tiennyt, mitä vielä pitäisi tehdä. Siinä vaiheessa, kun omat konstit loppuivat, sallin opettajankin jo tarttua kynään esimerkkiä näyttämään. 
Onnekseni hän sanoi ääneen asian, jonka toki olisi voinut jättää sanomattakin: "kyllähän tämä periaatteessa on jo ihan hyvä, mutta kun meillä vielä on aikaa, tehdään siitä täydellinen."  Huh huh, vai vielä täydellistä pitäisi tehdä. "Ja sitten kun näyttää siltä, että työ on jo ihan valmis ja kaikki on tehty, voi alkaa työstämään materiaalien eroja." että silleen...
luonnosKyllä olisi hienoa, jos muitten kanssakin saisi "taaplata" omalla tyylillään. On niin ikävä yrittää väkisin asettua aloittelijan rooliin: pienet pohjat ja pensselit.  Toivotaan, ettei tämän viikon kokemukset jäisi ainoiksi.

Olgalta tuli koko kurssin ajan varsin selkeitä, konkreettisia ohjeita. Toivottavasti sain niistä tärkeimmät muistiin. Mukavat viikot!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti